Ο Ναυταθλητικός  Όμιλος Θυμιανών (Ν.Ο.Θ.) ιδρύθηκε το 1986. Αφετηρία για την δημιουργία του σωματείου αποτέλεσε  η ίδρυση του Ιωνικού Κολυμβητηρίου εντός των ορίων των Θυμιανών. Το πρώτο διάστημα στο Ν.Ο.Θ. λειτουργούσαν μόνο τμήματα κολύμβησης και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα τμήματα καλαθοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Τα πρώτα χρόνια το διοικητικό συμβούλιο και οι αθλητές ήταν μόνο από τα Θυμιανά.  Από το 1990 και μετά η αύξηση των αθλητών του Ν.Ο.Θ. ήταν ραγδαία σε όλα τα τμήματα με διακρίσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο. Ιδρυτικά στελέχη και διατελέσαντες πρόεδροι ήταν οι ΠΡΩΑΚΗΣ Κυριάκος,  ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ Αδαμάντιος,  ΦΡΕΖΟΥΛΗΣ Κυριάκος  κ.α.

Το τμήμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης λειτούργησε για περίπου μια δεκαετία (1987 – 1997) με προπονητές τον σέρβο Roma  και στη συνέχεια την Αναγνώστου Ειρήνη.

Το τμήμα της καλαθοσφαίρισης είχε ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Το ανδρικό τμήμα για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε στην Α΄ κατηγορία του Τοπικού Πρωταθλήματος Χίου. Το 1996 το τμήμα καλαθοσφαίρισης διέκοψε την λειτουργία του και επανασυστάθηκε το 2004. Οι πρώτοι προπονητές του τμήματος καλαθοσφαίρισης ήταν οι ΚΑΛΑΡΓΥΡΟΣ Στέλιος και ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ Βασίλειος.


Από το 2009 βρέθηκε στο τμήμα καλαθοσφαίρισης ο ΝΟΜΙΚΟΣ Γεώργιος (ιατρός  ορθοπεδικός)  ο οποίος υπήρξε αθλητής της ομάδας μπάσκετ έως το 2011. Από το 2011 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ με θετική πορεία  καθώς επετεύχθη άνοδος στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος την ίδια χρονιά και έκτοτε συνεχίζει στην Α΄ κατηγορία του Τοπικού πρωταθλήματος Χίου.
Το 2012 ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα ανάπτυξης των υποδομών του φτάνοντας σε ικανοποιητικό επίπεδο όπου ο Ν.Ο.Θ. συμμετέχει πλέον με αγωνιστικά τμήματα Εφήβων, Παίδων, Κορασίδων, Παγκορασίδων , αλλά και τη δημιουργία  τμήματος Ακαδημίας.